zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Před definitivním uvedením nové verze programu Energie 2017 na trh můžeme doplnit informace o novinkách o ještě jednu:

program umožňuje také detailní výpočet produkce tepelné energie solárními kolektory s hodinovým krokem.

Při výpočtu se zohledňuje orientace a sklon kolektoru, jeho typ (plochý, trubkový) a zjednodušeně i jeho stínění. Orientace kolektoru může být přitom zcela libovolná, takže výsledky výpočtu lze použít i pro zpracování žádostí o podporu v oblasti C.3.1 a C.3.2 dotačního programu NZÚ v případě plánované instalace solárních termických systémů s odklonem od jihu vyšším než 45 st., pro které nelze použít oficiální výpočetní nástroj dostupný na stránkách dotačního programu.

Pro výpočet lze buď vybrat některá z klimatických hodinových dat obsažených v katalogu klimatických dat a nebo lze importovat data popisující klimatické poměry v libovolné konkrétní lokalitě, pokud byla tato data ve formátu RKR (referenční klimatický rok) od ČHMÚ zakoupena.

Protokol o výpočtu produkce energie solárními kolektory
Protokol o výpočtu produkce energie solárními kolektory

Výsledkem výpočtu je protokol obsahující přehled zadaných údajů a výsledné měsíční a roční produkce energie spolu s grafy ukazujícími roční průběhy jednotlivých veličin (klimatické údaje, záření dopadající na kolektor, hodinová a denní produkce energie). Vypočtené měsíční produkce energie jsou následně použity pro výpočet standardní energetické bilance budovy (např. při zpracování energetického průkazu).

Splnění požadavku vyhl. 148 na kategorii C u malého RD

Kategorie » téma: Stavební fyzika | Energie » Obecně

06.06.2010 23.05 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 17817x

Otázka:

 Nedaří se mi splnit požadavek kategorie C u novostavby 6x6,5m, přízemní, s obytným podkrovím - objem 180m3, plocha 62m2. Všechno ostatní splním. Nemůžu využít vyjímku o podlahové ploše do 50m2. Podle diskuse na TZB-info se jedná o častý případ u malých objektů. Existuje nějaká cesta?

Otázka:

Hodnotíme dům v pasivním standardu s fotovoltaickou elektrárnou v ostrovním režimu. Vyrobená elektřina by se měla použít pro vytápění (elektrické rohože), ale už ne pro chlazení (klimatizační jednotka). Program Energie nás ale nepustí k výpočtu s ostrovní fotovoltaikou a dvěma zdroji vytápění na elektřinu.

1) Jakým způsobem zadávat dva zdroje vytápění a chlazení na elektřinu + ostrovní fotovoltaiku?

2) Jak můžeme v programu zhodnotit využití vyrobené elektřiny? Program umožňuje při ostrovní fotovoltaice využití elektřiny ze 100%. Je to reálné? Jde využití procentuálně ponížit?

3) Vyhláška mluví o započítání využité vyrobené elektřiny do primární energie maximálně jednonásobkem „spotřeby elektřiny domem“, což si každý vykládáme jinak.

< 1 .. 76 77 78 79 80 Stránka 81 >