zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Jedná se o RD z šedesátých let minulého století. Nejedná se tudiž o nízkoenergetický nebo pasivní dům. Použila jsem proto typ výpočtu: sezóní, pro rychlé stanovení energie na vytápění jednodušších budov (jedná se o jednu zónu). Původní spotřeba je 132,7 GJ; 191 kWh/m2. Po celkovém zateplení je spotřeba  objektu 48,79 GJ; 70 kWh/m2.  Objekt vyhovuje požadavkům pro dotaci Programu Zelená úsporám - A, celkové zateplení.
Pokud ale v programu Energie 2009 použiji typ výpočtu - Měsíční pro hodnocení nízkoenergetických domů dle TNI 73 0329, musím celý objket posuzovat jako nízkoenergetický, včetně nuceného větrání, přípravy TV atd. Tímto výpočtem ale dostanu úplně jiné výsledky, neodpovídající realitě, protože se ve skutečnosti nejedná o nízkoenergetický objekt.

..je nutné objekty, které nejsou nízkoenergetické posuzovat dle TNI 73 0329, popř. 73 0330, popřípadě, zda-li lze klimatické podmínky dle TNI 73 0329 použít v programu Energie 2009, aniž by bylo nutné celý objekt posuzovat jako nízkoenergetický?

Otázka:

Jak je to s PENB u novostaveb, které jsou v provozu pouze v letních
měsících (u koupališť)? Je nutné vypracovávat PENB pokud je objekt v zimě zcela mimo
provoz (zdá se mi to nelogické)? A pokud je pouze temperován na určitou teplotu např.15°C,
pak PENB počítat s převažující vnitřní návrhovou teplotou 15°C?

Otázka:

Jaké rozměry použít v případě výpočtu obytné částí 2np, kdy pod tímto prostorem jsou komerční prostory, které nezapočítávám do podlahové plochy? A nad 2np je nevytápěná půda. Podlahu 2np neuvazuju do ochlazovaných konstrukcí (teplota 2np a 1np je totožná) - viz obrázek níže.

Uvažuji dobře, že používám vnější rozměry, tj. např. výška ochlazované stěny je  3,9m?
Nebo lze tl. podlahy kterou neuvazuju do ochlazovaných kcí nezapočítávat a pak by byl rozměr 3,45?

Zadávání schodišťového prostoru, či chodby pro potřeby "ZÚ"

 

Otázka:

Potřeboval bych potvrdit ideu postupu jednoho výpočtu v Energii. Mám dvoupatrový objekt, v přízemí 3 obchody (celkem 3 nezávisle vytápěné zóny, přerušované vytápění), v patře 6 bytů (celkem 6 nezávisle vytápěných zón, nepřerušované vytápění). Objekt se ve výpočtu rozdělí na 9 zón, konstrukce na styku jednotlivých zón se pak zadají v "Popisu spojení zón", při zadání přerušovaného vytápění ve 3 zónách  obchodů (rozdílný způsob vytápění oproti bytům) se pak už blíže neřeší tep. tok mezi jednotlivými zónami s momentální rozdílnou tep. interiéru?

< 1 .. 7 8 9 10 11 Stránka 12 13 14 15 16 17 .. 22 >