zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Vypočítal jsem si lineární činitel psí pro uložení stěny na základ nepodsklepené budovy. Zajímalo by mne, kam do Energie je nejvhodnější tuto hodnotu zadat - jen na formulář pod podlahy? Pokud bych ji zadat na formulář pro stěny a střechy, musela by se nějak redukovat na vliv zeminy?

Podlaha nad průlezným prostorem

Kategorie » téma: Energie » 03 Konstrukce - podlaha a suterén

14.05.2011 19.19 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 17333x

Otázka:

Zpracovávám PENB k RD, který má podlahu 1. NP nad terénem - vzduchovou dutinou. Mám 2 problémy, protože v nápovědě je odvolávka na ČSN EN ISO 13370, čl. 10, ale to snad platí pro původní normu, ale v normě z 02/2009 jsem žádný čl. 10 nenalezl.

Jedná se mi o plochu větracích otvorů, kterých je 22 o průměru 10 cm na exponovaný obvod 30,9 m. Z těchto údajů mi vyšla plocha 0,0056 m2/m. Tato plocha by se měla podle mého názoru upravit směrem dolů, protože otvory budou osazeny mřížkami (projekt nespecifikuje). Můj reálný odhad je, že uvedená plocha by se snížila o 50 - 60% vlivem osazení mřížek.

Druhý dotaz je k předpokládané rychlosti větru ve výšce 10 m, kde se nápověda odvolává rovněž na čl. 10, ale bohužel. Objekt je sice v zastavěné obci, ale nejedná se o hustou zástavbu. Uvažoval jsem o 4,0 m/s, ale nemám k tomu žádný podklad. Potřeboval bych poradit jakou hodnotu do výpočtu uvést nebo kde tyto hodnoty naleznu.

Otázka:

Chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně zelená úsporám. Přišla mi výzva k odstranění nedostatku a to doplnění výpočtu součinitelů prostupu tepla konstrukci nevytápěného prostoru v kontaktu s exteriérem. Problém nastává u dvou konstrukcí podlah v kontaktu se zeminou. Nemohu doložit tento výpočet, protože z programu Energie je vytvořen pouze protokol již s upraveným součinitelem prostupu tepla. Nevíte, jak by bylo možné tento výpočet doložit?

Otázka:

Hodnotím budovu s prakticky stejným součinitelem prostupu tepla střechy i podlahy nad nevytápěným suterénem (U=0,15). Tepelný tok oběma konstrukcemi mi vychází téměř stejný. Jak je to možné, když je střecha vystavena venkovnímu prostředí a podlaha je nad sklepem?

Pak mě napadá otázka, zda by normové hodnoty součinitelů prostupů tepla pro střechu a podlahu nad nevytápěným suterénem neměly být stejné ?

Otázka:

Mohl byste mi prosím objasnit výpočet plochy suterénních stěn v částečně podksklepeném objektu s vytápěným suterénem v Energii 2010?

Dle nápovědy se hloubka podlahy stěny suterénu pod úrovní okolního terénu zadává jako vážený průměr hloubek přes podlahové plochy. Pokud tedy například bude objekt o půdorysu 10x10 m z poloviny podsklepen se skutečnou hloubkou podlahy suterénu 2 m, budu tedy uvažovat průměrnou hloubku suterénu 1 m. Exponovaný obvod podlahy bude zadán 4x10 = 40 m.

Můžete mi prosím napsat, z jakých hodnot vypočte program plochu ochlazovaných konstrukcí - stěn suterénu, která se používá pro výpočet faktoru A/V? Pokud v tomto případě počítá program plochu ze zadané exp. obvodu a průměrné výšky suterénu, bude plocha stěn suterénu 40 x 1 = 40 m2. Skutečný suterén má ovšem plochu stěn (10+10+5+5) x 2 = 60 m2.

Mohu tedy v případě částečně podsklepeného objektu použít hodnotu A/V z výpočetního protokolu, nebo je nutné v tomto případě spočítat hodnotu faktoru A/V ručně?

< 1 .. 8 9 10 11 12 Stránka 13 14 15 16 17 18 .. 27 >