zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

V protokolu k PENB mě zarazila kategorie "Ostatní konstrukce". Je tam pro ni uvedena nulová plocha a nenulový tok:

Ostatní konstrukce v protokolu PENB
Ostatní konstrukce v protokolu PENB

Nejsem si přitom vědomá, že bych nějakou takovou konstrukci nebo konstrukce zadávala. O jaké konstrukce jde?

Otázka:

Mohu poprosit o radu se zadáváním vniřní konstrukce domu v místě rozdílných výšek podlah? Dům není podsklepený a v cca půlce domu se podlaha zvedne o 0,8 m:

Schéma podlahy s rozdílnou úrovní
Schéma podlahy s rozdílnou úrovní

Je možné tuto plochu obálky budovy o ploše 0,8 x 9 m (označeno modře) zanedbat? Celá obálka (obvodové zdi, podlaha k zemině a stropy a výplně) bude jinak zateplena - výjimkou bude tedy jen tato malá suterénní stěna.

Popřípadě do jakého formuláře mám tuto konstrukci zadat ?

Stěna má tl. 450 mm - cihla plná. Tepelný odpor podlah bude R = 3,8 m2K/W.

Otázka:

Zpracovávám PENB výrobní haly, přičemž podlahu spočítám podle ČSN EN ISO 13370.

V tabulce PENB A.1. se objeví součinitel prostupu tepla podlahy bez vlivu zeminy (3,704W/m2K). To znamená, že konstrukce nevyhovuje. Neměl by se tam spíš zapsat součinitel prostupu tepla mezi interiérem a exteriérem U (0,389 W/m2K), který obsahuje činitel teplotní redukce b?

Jaká z těchto hodnot se v programu zadává pro výpočet UemR referenční budovy?

Otázka:

Chci se zeptat, jakým způsobem zadávat podlahu na terénu u velkých skladovacích hal bez izolace. Vím, že podobné téma se již řešilo v případě, že je kolem obvodu izolace, ale v příp. haly, kterou řeším, izolace není. V reálu se přece stavba chová zcela jinak než např. RD se stávající podlahou na zemině. Mohu to v zadávání do p. Energie nějak zohlednit?

ZOOM: Modelování vytápěného schodiště do suterénu

V dalším detailním návodu se podíváme na to, jakým způsobem lze při výpočtu energetické náročnosti budovy zohlednit situaci, kdy do nevytápěného suterénu vede schodiště, které není nijak stavebně odděleno od vytápěného 1. NP. Inspirací byl následující dotaz:


V Energii zadávám strop nad suterénem, kde mám vnitřní schodiště z 1NP do 1PP. Má se zadávat v záložce "podlahy a suterén" jen R stropu suterénu nebo průměrný R (strop suterénu, stěny k vnitřnímu schodišti do suterénu, atd.) a nebo to zadávat v záložce "nevytápěné prostory"?

< 1 2 3 Stránka 4 5 6 7 8 9 .. 27 >