zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Chtěli bychom, se zeptat, jak by jste počítal plochu pro výpočet měrné potřeby tepla na vytápění pro dotaci Zelená úsporám, kdy je celé 1. patro vytápěné, ale jsou tam umístěné kotelna,prádelna,garáž,... viz. příloha. Zbylá část, která je vyznačená, je brána jako plocha, na kterou se uplatňuje dotace, 2.NP je celé obytné.

Pro program Zelená úsporám, se mají vyčlenit místnosti, jako je garáž,prádelna,... z podlahové plochy pro dotaci. Chtěli jsme se zeptat, jak máme počítat s těmito místnostmi, když jsou vytápěné a není tam žádná tepelná ztráta, zda jako vedlejší zónu ( kdy by se tyto konstrukce musely zateplit) nebo jako jeden prostor s obytným a pak to vyčlenit z plochy pro dotaci?

Výměna vzduchu na půdě

Kategorie » téma: Energie » 04 Konstrukce - nevytápěný prostor

15.09.2010 18.45 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 17346x

Otázka:

Mám dotaz ohledně VÝMĚNY VZDUCHU V NEVYTÁPĚNÝCH PROSTORECH - kontrétně na půdě. Dle TNI bychom měli uvažovat výměnu vzduchu v tomto prostoru s exteriérem nulovou anebo nevytápěný prostor zanedbat a uvažovat ho jako exteriér. Rozdíl výsledných hodnot eA je značný - jak byste běžnou (stávající i novou, větranou) půdu do výpočtu zahrnul?

 

Solární zisky přes půdní okénka

Kategorie » téma: Energie » 04 Konstrukce - nevytápěný prostor

10.08.2010 11.42 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 17052x

Otázka:

Počítám RD, který má nevytápěnou půdu, na kterou je pár oken. Vzhledem k její velikosti je jich vážně málo.

Výsledky mi ovšem vychází značně rozdílně, když zadám půdu jako běžný nevytápěný prostor, a když jí doplním koeficienty pro zimní zahrady a počítám solární zisky přes půdu.

Je to špatně, počítat se zisky?

Otázka:

Hodnotím objekt z 30. let, u kterého jsou uvnitř dispozic po celé jeho výšce (5 NP, výška patra 3,45 m) přisvětlovací a odvětrávací světlíky (ve střešní rovině jsou otevřené).

Jedná se mi o to, zda konstrukce (okna, stěny) ve styku s tímto prostorem mám posuzovat jako konstrukce ve styku s exteriérem či s prostorem s nějakou pevně danou teplotou, která nebude oněch - 15°C?

Otázka:

Chtěl bych se zeptat na problém namodelování střechy panelového domu soustavy T06B-KDU z r.1968. V popisu tohoto objektu jsem se dočetl, že jde o dvouplášťovou střechu: ŽLB panely tl.12cm, sypaný keramzit 18cm, poté vzduchová dutina 2-16cm, ŽLB desky tl.8cm a hydroizolace. Asi před 3 lety se na této střeše (bez zásahu do původní skladby!) realizovalo "zateplení" 10cm polystyrenu. Chápu to tak, že pokud by mezera byla funkční, měla by vrstva polystyrenu minimální vliv na omezení úniku tepla. Je otázkou, do jaké míry je samozřejmě tato větrací dutina účinná. Rád bych toto zateplení do výpočtu alespoň v minimální míře zahrnul. Bylo by možné uvažovat tuto dutinu jako nevytápěný prostor s určitou intenzitou výměny vzduchu? Mohl byste odhadnout její reálnou hodnotu s vlivem na stáří a charakter domu? Případně napadá vás nějaké jiné řešení?

< 1 .. 9 10 11 12 13 Stránka 14 15 16 17 18 19 .. 27 >