zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

ZOOM: Energie z kolektorů pouze či přednostně na vytápění

V dalším detailním návodu se podíváme na to, jakým způsobem lze ve výpočtu energetické náročnosti budovy zohlednit využití energie ze solárních kolektorů přednostně či zcela výhradně pro vytápění. Inspirací byl následující dotaz:


Lze při zadávání solárních kolektorů v Energii vynutit ve výpočtu, aby energie byla využita nejprve na vytápění a až poté popřípadě na ohřev TV? Dle nápovědy je to nyní buď jen ohřev TV, anebo ohřev TV a zbytek na vytápění.

Otázka:

Co když mám zónu, která vůbec nesousedí s exteriérem? V mém případě je to kuchyně větraná VZT, zatímco okolí větrané není. Musím v tomto případě zadat konstrukce na rozhraní s jinými zónami nebo ne?

Otázka:

Hodnocené budově je přiřazen export fotovoltaické elektřiny. Údaje jsou vloženy ručně po měsících - celková exportovaná el. energie má být 1332 kWh/rok. Ve výsledcích se však objevuje 477 kWh/rok.

Jinak zbytek vychází podle představ. Nevím, zda je chyba ve mě nebo v programu.

Otázka:

Jako doporučené opatření pro snížení energetické náročnosti hodnocené budovy jsem navrhl snížení hodnot U obalových konstrukcí. Paradoxně mi pak vyšla pro toto doporučené opatření vyšší dodaná energie na chlazení. Čím je to způsobeno?

Otázka:

Hodnotím objekt vzdělávacího institutu, který jde na dotaci Úspory energie (19.výzva), v navrhovaném stavu tedy musí být VZT a projektant tam navrhl i chlazení.

Pokud zadám jako průměrnou měsíční návrhovou teplotu v chladícím režimu teplotu dle TNI, tj. 21°C (jak nabízí program pro vzdělávací zařízení), vychází mi spotřeba energie na chlazení 3,953 GJ, referenční hodnota je však několikanásobně menší (0,669 GJ), přitom zdroj chladu v hodnocené budově má ve všech směrech lepší parametry. Ukazatel energetické náročnosti pak samozřejmě vychází v G.

Můžete mi prosím poradit, jak se lze s chlazením dostat aspoň do „C“?

< 1 .. 14 15 16 17 18 Stránka 19 20 21 22 23 24 .. 57 >