zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Využití ZZT ze vzduchu ve větracím systému a jinde

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

20.09.2010 21.30 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 17501x

Otázka:

Narazil jsem na problém se zpětným získáváním tepla a tepelným čerpadlem. Mohu Vás poprosit o radu. Těmto systémům moc nerozumím ale měl jsem za to že je možné aby tepelné čerpadlo ohřívalo topnou vodu nutnou pro vytápění pomocí vzduchotechniky a rekuperace pak zapřičinila že díky zpětnému získávání tepla není nutné tak moc vzduch dohřívat. Ale v nápovědě k hodnotě Účinnost ZZT je psáno že při použití rekuperace a TČ by se měla zadávat účinnost rekuperace 0%. Rozumím tomu správně či se to týká některých specializovaných zařízení a v mém případě mohu zadat i rekuperaci a i TČ?

Otázka:

Hodnotím RD podle vyhlášky 148/2007. Potřeba tepla tohoto objektu je kolem 50 kWh. Pokud se podívám do rozložení ztrát, dělá zde větrání cca 40% (objekt je slušně zateplený), uvažovaná vyýměna vzduchu je 0,5 1/h.

Proč, když zadám výmenu vzduchu 0/h, klesne potřeba tepla až na 15 kWh? Zde mi musí něco unikat a vliv větrání na celkovou potřebu tepla musí být i jiný než samotným prostupem tedy "větráním".

Otázka:

Posuzuji pasivní RD, v němž vytápění zajišťuje teplovzdušné větrání, kde zdroj ohřevu vzduchu je tepelné čerpadlo-80% (nahřívá IZT) a krb na dřevo-20%. Ohřev teplé vody - zdroj je opět tepelné čerpadlo - 80% (nahřívá IZT) a krb na dřevo - 20%.

Prosím o radu, zda zadávám dobře:

1. příprava teplé vody:

první zdroj - Krbová kamna - výměníkem na do IZT; účinnost 50%; podíl 20%
druhý zdroj - tepelné čerpadlo; zaškrtnu čtvereček (zdrojem je tepelné čerpadlo); jakou účinnost zdroje doplnit?

2. zdroje tepla:

první zdroj - Krbová kamna - výměníkem na do IZT; účinnost 50%; podíl 20%
druhý zdroj - tepelné čerpadlo; vyplním parametry; podíl 80%

3. energonositele, primární energie a emise:
1.energonositel - elektřina
2.energonositel -krb na dřevo
3.energonositel -tepelné čerpadlo

Zde narážím na problém s tepelným čerpadlem, jak jej zahrnout do primární energie, jaký je faktor energetické přeměny, atd.
Můžete prosím mi poradit, jak vše správně zadat?

Otázka:

Pro původní stav RD jsem uvažoval výměnu vzduchu n50=14 za hodinu. Po výměně všech oken jsem hodnotu n50 snížil na 1 za hodinu. Úředníci na SFŽP mi výpočet vrátili s tím, že dávám moc na průvzdušnost budovy.

Dále by mne zajímalo, zda mohu snížit po výměně oken přirážku na vliv tepelných vazeb DeltaU.

Otázka:

Při zpracování PENB se mi stává u objektů, kde jsou potřeba velké objemy výměn vzduchu a je použito nucené větrání s rekuperací, že po tom, co do výpočtu zavedu objemy vzduchu, se rázem dostanu za hranici splnitelnosti "C", i když mám ve výpočtu zavedeno zpětné získávání tepla.

< 1 .. 41 42 43 44 45 Stránka 46 47 48 49 50 51 .. 57 >