zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Počet osob v zóně a podzóně

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny | Normy a vyhlášky

23.03.2022 19.47 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 18917x

Otázka:

Při online školení  pracovník  SEI tvrdíil, že počet osob v zóně se musí zaokrouhlovat na celý počet osob. V Energii je toto pole nepřepisovatelné a hodnota je zaokrouhlována na jedno platné desetinné místo.

Jak to ve skutečnosti Energie počítá a je tvrzené SEI správné?

Otázka:

Ráda bych se ujistila ohledně správného zadávání podzón. Mám zónu, která se skládá ze tří podzón:
podzóna č. 1 má 20°C, objem 106,2 m3 a plochu 27,6 m,
podzóna č. 2 má 24°C, objem 71,2 m3 a plochu 18,5 m,
podzóna č. 3 má 22°C, objem 81,3 m3 a plochu 21,1 m.
Teploty mám vždy shodné pro určení požadavku na součinitel prostupu tepla a teplotu pro režim vytápění.

Na záložce "Provozní teploty" je průměrná vnitřní teplota pro režim vytápění 21,7°C. Tomu rozumím, jedná se o vážený průměr přes objemy.

Nicméně mě nyní zarazilo, že na záložce "Základní parametry zóny" je převažující návrhová vnitřní teplota pro určení U kcí 20°C. Chápu, že podzóna s 20°C má největší energ. vztažnou plochu i objem, ale nyní jsem trochu znejistila, zda zadávám podzóny správně. Pokud by byly jednotlivé podzóny zadány samostatně jako zóny, požadavek na U by byl přísnější.

Otázka:

Mám objekt, který je vytápěn elektrickými přímotopy. A spotřebu elektřiny na vytápění a osvětlení plně pokrývá kogenerační výroba elektřiny v bioplynové stanici mimo objekt (jedná se o nákup elektřiny z bioplynové stanice).

Jak by se toto mělo zadat do průkazu ENB?

Pro vytápění předpokládám musím upravit energonositele u zdroje tepla na obecný typ a faktor primární energie odhadnout např. 0,2 (jako u CZT s vyšším než 80% podílem obnovitelných zdrojů).

Jak ale KVE zohlednit pro osvětlení?

U osvětlení program počítá pouze s elektřinou ze sítě s faktorem primární energie jen 2,6 a nenašel jsem, že by to někde šlo změnit či nastavit. Podobné to je s pomocnou energií např. u regulace pro vytápění (ta je také vždy napájena pouze se sítě s faktorem 2,6).

Po čase se vracíme k dalšímu problému, který jsme na našem blogu už diskutovali. Tentokrát byl inspirací pro článek dotaz:

Při zpracování PENB pro RD (budova je v původním stavu, konstrukce nejsou zatepleny, otvorové výplně nejsou vyměněny a zdrojem tepla pro vytápění jsou volně stojící kamna na dřevo) vychází dodaná energie na vytápění i v letních měsících (červen, červenec, srpen), tedy mimo topnou sezónu.

Dle protokolu je délka topné sezóny 365 dní. Profil užívání je RD bytová zóna, tedy ani tady moc parametrů ovlivnit nedokáži. Bohužel se mi nepodařilo přijít na to, proč to takto vychází.

Mohla bych se zeptat, čím je to způsobeno?

Bioplynová stanice

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny | Energie » 07 OZE a primární energie

22.07.2021 16.10 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 4 komentářů | Přečteno: 35369x

Otázka:

Počítám PENB rekonstrukce bytového domu, který vytápí (včetně přípravy teplé vody) bioplynová stanice. V hodnocené budově je pouze předávací stanice.

Chtěla bych poprosit o radu, zda to mám zadat v programu ENERGIE jako kogenerační jednotku. A pokud ano, jaký mám zadat typ KOGENERAČNÍ JEDNOTKY v rozbalovacím menu.

A také nevím, jaký mám zadat FAKTOR PRIMÁRNÍ ENERGIE Z NEOBNOVITELNÝCH ZDROJŮ pro tuto bioplynovou stanici. V rozbalovacím menu programu ENERGIE se tato možnost nenabízí.

< 3 4 5 6 7 Stránka 8 9 10 11 12 13 .. 57 >