zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Hodnocené budově je přiřazen export fotovoltaické elektřiny. Údaje jsou vloženy ručně po měsících - celková exportovaná el. energie má být 1332 kWh/rok. Ve výsledcích se však objevuje 477 kWh/rok.

Jinak zbytek vychází podle představ. Nevím, zda je chyba ve mě nebo v programu.

Otázka:

Jak správně zadat do Energie zdroje vytápění? Jedná se o RD s jednou zónou, kdy v objektu jsou uvažovány 3 zdroje. Hlavní zdroj bude kotel na dřevo a uhlí, a dva lokální zdroje - krb na dřevo a kachlová kamna na dřevo. Jde mi o zohlednění dvou druhů paliv u hlavního zdroje (přiřazení energonositelů a tím i výslednou NPE).

ZOOM: Kombinované využití elektřiny z FV systému

V dalším detailním návodu se podíváme na způsob zadání FV systému, který produkuje elektřinu pro užití v budově, přičemž se předpokládá export nevyužitelných přebytků do sítě. Inspirací byl následující dotaz:


Hodnotím pasivní bytový dům se 4 zónami. Na střeše má FVE o ploše 168,3 m2. FVE bude připojena do sítě a vyrábět el. energie. Systém je koncipován tak, že primárně se vše bude spotřebovávat v budově a přebytky, pokud nějaké budou, půjdou do sítě.

V Energii 2013 jsou možná pouze dvě nastavení: připojení FVE do sítě nebo ne. Jak správně zadat tuto situaci?

Otázka:

Chtěl bych se zeptat, jaký zadat v Energii 2014 energonositel u tepelného čerpadla země-voda? Jde mi konkrétně o Faktor neobnovitelné primární energie, který bych z nabídky programu energie zadal pro toto tepelné čerpadlo "energie okolního prostředí (sluneční záření, geotermální energie atd.)"

Jaký na to máte prosím názor? Jde mi o to, že potřebuji dosáhnout co nejnižší Měrnou neobnovitelnou primární energii a tím splnit podmínku Zelená úsporám 90 kWh/(m2.a).

Pokud zadám elektrickou energii, ta má vysoký Faktor neobnovitelné primární energie - 3,0, kdežto u "energie okolního prostředí (sluneční záření, geotermální energie atd.)" je Faktor neobnovitelné primární energie - 0.

ZOOM: Elektrokotel a elektřina z FV systému

V detailním návodu se tentokrát podíváme na to, jakým způsobem lze zadat v Energii zdroje tepla využívající elektřinu částečně z ostrovního FV systému a částečně z veřejné sítě. Inspirací byl následující dotaz:


Prosím o doporučení, jak zadat hlavní zdroj tepla pro vytápění krb s teplovodním výměníkem a vedlejší zdroj tepla elektrokotel využívající elektřinu z vlastních fotovolt. panelů, resp. z veřejné sítě. Předpokládám pokrytí topného času krbem 50 %, elektrokotlem s el. energií z fotovoltaiky 30 % a elektrokotlem s el. energií z veřejné sítě 20 %.

Teplá voda se připravuje akumul. ohřevem elektrokotlem využívajícím primárně elektřinu z fotovolt. panelů (80%), případně z veřejné sítě (zbytek).

Zajímalo by mne, jak promítnout vlastní el. energii z fotovoltaiky ke snížení primární energie.

< 2 3 4 5 6 Stránka 7 8 9 10 11 12 .. 18 >