zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Mohu se zeptat na jeden rozpor s ČSN 730540-2:2011 týkající se LOP, na který jsem narazil v programu ENERGIE 2017?

V nápovědě programu se uvádí, že požadavek na UN,20 je 1,5 W/m2.K stejně jako pro okno (pro průsvitné části LOP). Norma ČSN 730540-2:2011 však uvádí vztah 0,7+0,6*fw a je-li fw=1,0 (celoprosklený LOP), tak je požadavek na UN,20 = 1,3 W/m2.K.

Další vydání našeho retro občasníku se týká tématu, které průběžně diskutujeme od roku 2013: zpracování průkazu energetické náročnosti budovy pro budovu, která podstupuje větší změnu a současně je doplňována o velkou nástavbu či přístavbu.

Inspirací byl následující dotaz:


Hodnotím částečnou rekonstrukci objektu s půdní nástavbou s větší plochou než 25% původní plochy.

Nástavbu posuzuji jako novostavbu samostatným PENB. Poté vyhotovuji druhý PENB na celou budovu jako větší změnu dokončené budovy, ale v tomto kompletním již nezaškrtávám u konstrukcí nástavby položku „měněné konstrukce“, protože již bylo řešeno průkazem na „novostavbu přístavby“ a posuzuju jen zbylé měněné mimo nástavbu.

Je to správně?

Otázka:

Mohl bych poprosit o kontolu jednoduchého obdélníkového bungulavu, který jsem zadal do nové Energie 2019 a současně i do Energie 2017.

Průměrný i referenční součinitel prostupu tepla mi vychází schodně, jen se mi výrazně liší hodnoty měrné roční potřeby tepla na vytápění. Stínění oken jsem použil 0,6 (viz podmínky NZU). Stínění stěn jsem uvažoval hodnotou 1.

Je možné, že díky změnám v normách mě vyšly změny takhle rozdílně, nebo mám ve výpočtu chybu?

Otázka:

Při kontrole SEI řeším, že v tabulce rozdělení dílčích dodaných energií podle energonositelů je zahrnut řádek elektřina v nevytápěných prostorech. S tím, že nevytápěný prostor není součástí posuzované budovy, tudíž přídavné spotřeby nevytápěných prostor nemám hodnotit.

Prosím o tip jakým způsobem na to reagovat.

Otázka:

Řeším rodinný dům, který bude mít FV v ostrovním režimu (s bateriemi) s tím, že zbylý nedostatek elektřiny pokryje LPG elektrocentrála. K vytápění bude sloužit kotel na biomasu.

Jak tuto situaci zadat, aby se mi ve výsledcích stále neobjevovala "elektřina ze sítě"?

< 1 .. 5 6 7 8 9 Stránka 10 11 12 13 14 15 .. 44 >