zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Prosím , jak počítat budovu, která má částečně nevytápěný suterén, tj. sklepy a částečně obytný suterén s okny, zapuštěný nebo částečně zapuštěný pod terénem. Děkuji

Vážení projektanti, upozorňujeme vás na drobnou chybu ve výpočtu programu Energie 2013, kterou jsme bohužel v posledních dnech objevili. Chyba se projeví při výpočtu referenční budovy, pokud zadáváte podlahu s vytápěním. Zadáváte-li jakoukoli konstrukci na formulář "Popis konstrukcí s vytápěcím zařízením", pošlete nám prosím vaše kompletní data, výpočet vám provedeme zatím sami.

Chyba byla sice již odstraněna, ale opravený výpočetní modul zatím nemůžeme bohužel publikovat, protože v něm současně provádíme i další změny, kvůli kterým musí být aktualizovány i další části programu.

Stručný přehled připravovaných aktualizací najdete dále v tomto příspěvku...

 

Seznam hlavních novinek v připravované bezplatné aktualizaci

- úprava pomocného výpočtu potřeby teplé vody

- možnost vyvolání externího katalogu tepelných mostů Energy Consulting

- zpřístupnění políčka pro zadání průměrné účinnosti osvětlení v případě, že o osvětlení rozhoduje uživatel

- nový pomocný výpočet délky rozvodů teplé vody podle EN 15316-3-2

- volitelné zachování jména konstrukcí při hromadných změnách vlastností

- možnost zadání objemu a měrné ztráty solárního zásobníku a délky a měrné ztráty rozvodů solárního okruhu u kolektorů (včetně pomocných výpočtů)

- nový pomocný výpočet měrné ztráty rozvodů teplé vody

- možnost jednoznačného přiřazení určitého zdroje tepla teplovzdušnému vytápění a určitého zdroje chladu chlazení s pomocí VZT

- možnost volby odlišného topného faktoru tepelného čerpadla pro vytápění a přípravu teplé vody

- možnost zadání sklonu okenních výplní a s tím související přesnější výpočet solárních zisků.

Současně do aktualizace připravujeme přímý tisk PENB z Energie do PDF. Tato funkce je hotova z cca 50%, takže si bohužel vyžádá ještě pár týdnů - rychlost odezvy by ale měla být pro všechny uživatele milým překvapením.

Zbyněk Svoboda

Tepelné čerpadlo

Kategorie » téma: Energie » Obecně

01.05.2013 12.26 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 16562x

Otázka:

Stornuji můj dnešní dotaz k tepelným čerpadlům. Na problém jsem narazila v pondělí,včera jsem byla pryč, takže jsem si nestihla nastudovat odpovědi, které zde přibyly. Pokud tomu rozumím dobře, tak se TČ neprojeví na energetické třídě. Spotřebu energie, kterou uživatel zaplatí budeme muset vytáhnout z tabulky rozdělení podle energonositelů...Omlouvám se tímto za zmatky.

Malé domky versus neobnovitelná primární energie

Kategorie » téma: Energie » Obecně | Normy a vyhlášky

01.05.2013 12.21 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 20664x

Otázka:

Ad malé domky versus neobnovitelná primární energie. Omlouvám se že využívám tohoto fóra (jiné vhodné nenalézám). Jelikož je to problém se kterým rovněž bojuji, pojďme to zkusit řešit prostřednictvím asociace AEA či nově vzniklé AES. Jde mi o nějakou úlevu na hodně malé objekty- např. pro seniory, kde se soláry nevyplatí.Mohla by býtstanovena aspoň nějaká max. hranice. Eva Zuberová

Tepel. čerpadlo

Kategorie » téma: Energie » Obecně

01.05.2013 12.01 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 16753x

Otázka:

Dobrý den Opět TČ: vezmu-li domek s elektrokotlem a dám tam TČ COP 3,2 , na spotřebě se to prakticky neprojeví. Zkoušela jsem vzít již zpracovaný RD 2011,a po přenosu dat spotřeba vyskočila. Funguje to pouze, zadám-li účinnost zdroje 320%. P.S.Teď vidím , že tento typ dotazů zde je.Testovací soubory mohu poskytnout.

< 1 .. 51 52 53 54 55 Stránka 56 57 58 59 60 61 .. 81 >