zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

SEI rozporuje v PENB pro bytový dům, že máme v tabulce osvětlení chybně požadovanou osvětlenost.

Program uvádí hodnotu 75 lx, se kterou SEI nesouhlasí.

Otázka:

Z mnoha provedených hodnocení bytových domů v posledním roce se nám jeví, že je klíčové, zda mají garáž, jak je veliká a jestli tam mají LED osvětlení. Bytové domy bez garáží mají obvykle přísnější referenční hodnoty budovy a splnění kritérií je náročnější. Čím větší je garáž, tím to vychází lépe.

Teď máme konkrétně bytový dům, který vychází - s garáží - z hlediska primární energie do třídy „A“. Zkusili jsme zrušit garáže a objekt „spadne do třídy B“. Skutečně mají garáže takový vliv na referenci?

S měsíčním krokem výpočtu jsme mimochodem takové zkušenosti neudělali.

Otázka:

Chtěla bych se zeptat - mám bytový dům s malou komercí na sever. Poslední patro bytového domu mám chlazené - samostatná zóna. Komerce je také chlazená.

Pokud vytisknu samostatně bytový dům - chlazenou i nechlazenou část, tak se chlazení nehodnotí, pokud vytisknu samostatně komerci, tak je chlazení klasifikováno A. Pokud vytisknu všechny zóny, je najednou chlazení klasifikováno G.

Jedná se o zanedbatelnou potřebu energie na chlazení v poměru k ostatním energiím. Nevíte, proč to tak je?

Na www.kcad.cz zveřejňujeme operativní update s opravou modulu hodnocení požadavků NZÚ, která se týká střešních oken v budovách zařazených do oblasti A dotačního programu NZÚ.

V Energii 2023.10 byla bohužel v oblasti A (zateplení) chybně zařazena střešní okna mezi svislé výplně otvorů, zatímco měla být zařazena mezi ostatní konstrukce na obálce budovy. Požadavky, které pro střešní okna program dosud v oblasti A uvažoval, byly tedy přísnější, než jaké předepisují kritéria dotačního programu NZÚ.

Všem zpracovatelům posudků pro NZÚ se omlouváme za případné potíže a prosíme je, aby si verzi 2023.10 nainstalovali znovu - v aktuální podobě zveřejněné dnes na www.kcad.cz. Děkujeme za pochopení.

Otázka:

Chtěl bych se zeptat, jestli je ve výpočtu Energie 2023 u tepelné ztráty zeminou uvažováno s teplotou zeminy.

Máme zde příklad, kde se jedná o cca 56 000 m2 průmyslovou halu, vnitřní návrhová teplota je 5 °C, report z Energie ukazuje tohle: Teplota virtuální vrstvy zeminy:    od 5,6 do 10,5 °C

Avšak měrný tok zeminou Ht,g je stejně 3101,5 W/K.

Kde se tento tok bere, jestliže je virtuální teplota zeminy vyšší než vnitřní návrhová teplota, navíc se jedná o velkou plochu, tudíž tepelná ztráta zeminou bude minimální (díky principu tepelného toku do zeminy -> střed haly nevychladne).

< Stránka 1 2 3 4 5 6 .. 42 >