zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Z mnoha provedených hodnocení bytových domů v posledním roce se nám jeví, že je klíčové, zda mají garáž, jak je veliká a jestli tam mají LED osvětlení. Bytové domy bez garáží mají obvykle přísnější referenční hodnoty budovy a splnění kritérií je náročnější. Čím větší je garáž, tím to vychází lépe.

Teď máme konkrétně bytový dům, který vychází - s garáží - z hlediska primární energie do třídy „A“. Zkusili jsme zrušit garáže a objekt „spadne do třídy B“. Skutečně mají garáže takový vliv na referenci?

S měsíčním krokem výpočtu jsme mimochodem takové zkušenosti neudělali.

Větrná elektrárna v hodinovém kroku výpočtu

Kategorie » téma: Energie » 07 OZE a primární energie

19.07.2023 11.05 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 4352x

Otázka:

Potřebuji udělat PENB na projekt RD s větrnou elektrárnou 3kW s úložištěm 10kWh, nepřipojený do sítě. Budu muset použít hodinový výpočet, protože dům bude chlazený.

Je nějaká šance korektně zadat energii vyrobenou větrníkem ?

Pokud ho budu ignorovat, nevyjde primární neobnovitelná energie. Našla jsem zde starší radu udělat fiktivní zdroj , ale to se mi u hodinového výpočtu úplně nezdá, zvláště pokud je zde více zdrojů na elektřinu.

Otázka:

Řešíme teď záležitost, která se ani tak netýká PENB, jako potenciálu využití hodinového kroku v Energii i pro další výpočty.

Konkrétně bychom potřebovali do výpočtu zavést hodinové spotřeby elektřiny na různé elektrické spotřebiče, technologie apod., abychom mohli získat realističtější obrázek o využitelnosti vyrobené fotovoltaické elektřiny v budově.

Otázka:

Dnes nám telefonovali ze strany SEI. Jedná se o velikost baterie, která je dle projektu 14,2 kWh. 

V Energii 2023 ale tato hodnota nelze zadat napřímo, zadávají se kapacity v Ah a jmenovité napětí ve V. Program z toho pak kapacitu v kWh vypočítá sám. Jak to prosím funguje?

Zajímá mne to proto, že v PENB je pro zadanou baterii uvedeno 960 kWh. Jakým způsobem tedy mohu zadat akumulaci 14,2 kWh? Případně tato hodnota udává něco jiného? Jak to na SEI vysvětlit?

Otázka:

Rád bych Vás požádal o vysvětlení změny ve výpočtu mezi Energií 2021 a Energií 2023.

Jedná se o množství elektřiny vyrobené FV články zahrnuté do výpočtu primární energie. V verzi 2021 vychází produkce 3,269 MWh, přičemž do hodnocení primární energie se zahrne 1,963 MWh. Ve verzi 2023 je produkce 3,292 MWh, ale do výpočtu primární energie se uvažuje jen 0,807 MWh.

< Stránka 1 2 3 4 5 6 .. 17 >