zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Podlahová plocha - galerie

Kategorie » téma: Energie » Obecně | Energie » 01 Zóny

02.11.2012 17.02 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 5 komentářů | Přečteno: 24273x

Otázka:

Chtěl jsem se zeptat jak započítat podlahovou plochu dvoupodlažního RD, kde je v obývacím pokoji v 1.NP galerie (prostor otevřen ke střeše ) do 2.NP při výpočtu energetické náročnosti rodinneho domu dle TNI či PENB.

řez
řez

Osobně bych plochu galerie započetl jen v 1.NP. V TNI se píše jen o schodištích, ale ty se kompletně započítávájí v každém patře. Předem děkuji moc za názor.     

Otázka:

V rámci zpracování PENB se setkávám při výpočtech s jedním problémem. Jedná se o tzv.spojení zón - např.mezi obytnou částí budovy (byt) a zónou chodby. Při výpočtu tepelných ztrát samozřejmě s přestupem tepla do ochlazované zóny (chodby) počítám - přenos tepla prostupem. V případě výpočtu PENB je to však trochu jinak. Výpočty provádím v programu Energie 2009 - zde je tento výpočet řešen v sekci spojení zón. V manuálu k programu jsem však nalezl odkaz, že tento výpočet není nutný provádět a odvolává se na ČSN EN ISO 13790(říjen 2009). V této normě skutečně je článek 6.3.3.2, kde se propojení mezi zónami neuvažuje. Jak to prosím tedy řešit?

V případě, že tento výpočet v programu neřeším,dostávám se hlavně u bytových domů (velké plochy prostupu mezi zónami) do celkem slušných hodnot (většinou C), ale pokud s tímto výpočtem uvažuji, jsem rázem úplně někde jinde.Při zateplování bytových domů jde projektová dokumentace na stavební povolení a pro toto řízení je nutný PENB - v případě odpojování od CZT je také dle metodiky Minis.pro místní rozvoj nutné doložení PENB včetně proj.dokumentace. A zde narážím na problém, kdy v souhrnné technické zprávě uvádím tepelné ztráty a potřebu tepla na vytápění. V případě, že neuvažuji s propojením zón, dostávám na potřebu tepla pro vytápění dvě různá čísla. Nemůžete mi prosím poradit, jak toto řešit?

Otázka:

Zajímalo by mě, jak se "chová" ve výpočtu v Energii (2010) následující situace: Mám dvě zóny, jednu (zóna A) vytápěnou na 20°C, druhá je pouze temperovaná na 10°C (zóna B), potřebuji provádět výpočet vč. jejich propojení a posouzení vzájemné výměny tepla. V reálném stavu je třeba přímo vytápět zónu B pouze cca dva nejchladnější měsíce v roce, zbytek otopného období je zde teplota již dostatečná díky teplu ze zóny A. A nyní: Je výpočet tepelných toků v zóně A i po zbytek otopného období (nebo dokonce roku!) počítán, jako by v sousední zóně bylo těch 10°C?

Nápověda pro volbu "Typ zóny"

Kategorie » téma: Energie » 01 Zóny

12.12.2011 19.45 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 17607x

Otázka:

Neobjevuje se mi nápověda pro volbu "Typ zóny" na formuláři pro popis zóny v programu Energie 2011. Nemůže to být nějakou chybou při instalaci? Místo nápovědy se objeví hlášení "Pravděpodobně poškozený soubor nápověd!".

Otázka:

Pracuji s Vaším programem Energie (verze 2009) a řeším školní areál, který zahrnuje více budov a propojovací chodby. Jak mám určit průměrný součinitel prostupu tepla?
Mám všechny budovy řešit jako jednu (jsou navzájem propojeny). Nebo mám řešit každou budovu zvlášť? U propojovacích chodeb (většinou prosklených) jen velmi těžko dosáhnu doporučené hodnoty Uem,rc. Pokud bych měl použít vážený průměr, jaký parametr mám zvolit jako váhu? A navíc mi chodby budou výsledek velmi ovlivňovat a bude tedy nutné ostatní budovy zateplit ještě vysoce nad doporučenou úroveň aby v celkovém váženém průměru bylo dosaženo doporučené hodnoty Uem,rc celého komplexu.

Zkoušel jsem také jednotlivé budovy zadávat jako samostatné zóny ale výsledek byl z hlediska tepelně technických vlastností neporovnatelně horší než když jsem vše počítal jako jeden objekt. Pro upřesnění dodávám, že chodby jsou vytápěné a uvažoval jsem ve všech budovách stejný režim užívání.

< 3 4 5 6 7 Stránka 8 9 10 11 12 13 .. 22 >