zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Ve výpočtu tep. ztráty podlahou podrobnou metodou dle ČSN EN 13370 se zadává tep. odpor konstrukce podlahy. Zde by mě zajímalo, je-li tato hodnota zadávána včetně Rsi a Rse nebo pouze R konstrukce? U stáv. objektů, kde je nad hydroizolací často pouze betonová mazanina je tep. odpor této konstrukce je pouze cca 0,08 (m2.K)/W, v případě započtení Rsi je tato hodnota 0,25(m2.K)/W.

Otázka:

Při žádosti o dotaci ZU C3 solární kolektory se vyplňuje i ztráta domu. Na tento údaj nejsou žádné "nároky" (pro získání dotace), ale je třeba ho vyplnit. To je asi hlavní důvod proč jsem o tom začal přemýšlet. Zatím jsem to řešil právě pomocí výstupu z Energie, ale vlastně nevím jak moc je toto číslo "korektní" - zda je spíše na bezpečné straně, nebo opačně. Dalším důvodem je samozřejmě dojem, že by bylo příjemné mít všechny výpočty "pod jednou střechou".

Ještě jsem si vzpoměl na jeden dotaz již z oblasti výpočtu. Jak co nejsprávněji zadat zateplení soklu za situace kdy podlaha 1.NP je např. 1m nad terénem a sokl je izolovaný pouze po úroveň terénu (nikoliv pod něj). Tabulka nabízí pouze zadání hodnoty hloubky izolace pod terénem, ale myslím že i ve výše uvedeném případě má izolace soklu vliv - zvláště pokud je samotná izolace podlahy špatná. 

Otázka:

Rád bych se zeptal na výpočet ohledně suterénu. Je výpočet ovlivněn pokud zadávám nevytápěný suterén kde je podlaha pouze 0,1m pod terénem? Pokud je suterén částečně vytápěný je dalece snazší zadat jej přes nástroj v nabídkách suterénu nežli jej zadávat přesně přes výpočet nevytápěných prostor. Rád bych se zeptal jestli tedy i v těchto případech je výpočet přesný (suterén je v podstatě celý nad terénem)?. Děkuji

Otázky a odpovědi :

A) Měl bych dotaz ohledně Násobnosti výměny vzduchu při tlakovém rozdílu 50 Pa mezi vnitřním a vnějším prostředím, (Důležité je že počítáme měrnou potřebu tepla pro Zelenou úsporám) protože na základě nápovědy v Energii 2009 jsme pro bytové domy používaly hodnot 2-5 u horších objektů až 10, poté se kolegové účastnili školení u Vás Energie 2009/10 - Zelená úsporám, byli instruováni že se pro přirozené větrání mají používat hodnoty až od 4,5 a výše. Zpětně se u spolupracujících firem objevují hodnoty nižší, potřeboval bych vědět jaké hodnoty používat u těchto případů.

1-starý zděný bytový dům s původními okny s přirozeným větráním
2-ten samý s vyměněnými okny s přirozeným větráním
3-ten samý kompletně zateplený s vyměněnými okny s přirozeným větráním
4-nový objekt s přirozeným větráním, 
   a)U dle normových doporučených hodnot, 
   b)případně nízkoenergetický standart
5- nový objekt s nuceným větráním  nízkoenergetický a pasivní  standart

nucenéVětrání
nucenéVětrání

Otázka:

Rád bych se zeptal na výpočet součinitele prostupu tepla stropu nad nevytápěným suterénem, respektive si nejsem jist zadáním součinitele přestupu tepla Rse na vnější straně konstrukce. Je správné zadat hodnotu Rse=0,17? (Předpoklad,že v suterénu bude výměna vzduchu k exteriéru 0,5 (těsná obálka,bez ventilačních otvorů).

v normě ČSN EN ISO 6946 jsem našel ,že Rse=0,04........(článek 5.2)....ale přeci to je hodnota pro venkovní prostředí, kde normálně "fouká".................v suterénu je výměna vzduchu jak jsem psal uvažovaná cca 0,5/hod.............tak já bych zadal pro konstrukci stropu nad suterénem (tepelný tok dolů) U= 1/(0,17+R+0,17).....stejně tak pro stěnu mezi nevytápěným suterénem a a vytápěným prostorem U=1/(0,13+R+0,13) ..........dělám chybu, nebo je to přípustné?

< 1 .. 13 14 15 16 17 Stránka 18 19 20 21 22 23 .. 27 >