zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázky a odpovědi :

A) Měl bych dotaz ohledně Násobnosti výměny vzduchu při tlakovém rozdílu 50 Pa mezi vnitřním a vnějším prostředím, (Důležité je že počítáme měrnou potřebu tepla pro Zelenou úsporám) protože na základě nápovědy v Energii 2009 jsme pro bytové domy používaly hodnot 2-5 u horších objektů až 10, poté se kolegové účastnili školení u Vás Energie 2009/10 - Zelená úsporám, byli instruováni že se pro přirozené větrání mají používat hodnoty až od 4,5 a výše. Zpětně se u spolupracujících firem objevují hodnoty nižší, potřeboval bych vědět jaké hodnoty používat u těchto případů.

1-starý zděný bytový dům s původními okny s přirozeným větráním
2-ten samý s vyměněnými okny s přirozeným větráním
3-ten samý kompletně zateplený s vyměněnými okny s přirozeným větráním
4-nový objekt s přirozeným větráním, 
   a)U dle normových doporučených hodnot, 
   b)případně nízkoenergetický standart
5- nový objekt s nuceným větráním  nízkoenergetický a pasivní  standart

nucenéVětrání
nucenéVětrání

Otázka:

Program Energie 2009 - záložka "popis jednotlivých zón v objektu - větrání zóny a úprava vlhkosti."
Posuzovanyý RD je vytápěn TČ vzduch-voda,přispívají i solární panely, větrání pomocí rekurerace. Na uvedené záložce programu nedokáři nastavit objemový tok přiváděného a odváděného vzduchu, figuruje tam stále přednastavená hodnota 70m3/h.

Otázka:

Počítám pasivní rodinný dům, který chce žádat o dotaci Zelená úsporám. V PD je navrženo vytápění přímotopy, záložní zdroj jsou litinová kamna, ohřev vody je zajištěn solárními kolektory.

Investor si však nepřeje ohřev teplé vody pomocí kolektorů, protože je to prý pro něj nerentabilní. Jenže z tohoto důvodu mi nevyjde ani požadovaná hodnota potřeby primární energie z neobnovitelných zdrojů na vytápění, přípravu teplé vody a technické systémy budovy. Na přání investora jsme jako hlavní zdroj pro vytápění dali již zmiňovaná kamna (topilo by se kusovým dřevem), elektřina by zajišťovala ohřev vody a pomocné energie. Stále však není splněna alespoň požadovaná hodnota potřeby primární energie.

Chtěla jsem se zeptat, zda je vůbec možné, aby byl navržen pasivní dům bez jakéhokoliv netradičního zdroje a vyšla požadovaná hodnota potřeby primární energie ... (všechny ostatní podmínky pasivní dům splňuje - U, Uem, ...).

Trvale provětrávaný suterén - násobnost výměny vzduchu.

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

23.03.2010 16.45 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 16964x

Otázka:

Jakou zadat násobnost výměny vzduchu u suterénu, který je neustále provětráván otevřenými okny s pouhou mřížkou?

Otázka:

..lze použít návrhovou výměnu vzduchu?
Pokud ovšem zadám, že větrání nebude v provozu nepřetržitě, ale pouze asi 20min denně (v době sprchování a převlíkání), mnohonásobně se mi zhorší celková energetická náročnost budovy. Pokud zadám 100% ...vyjde mi PENB budovy lépe, i když sice ne zcela příznivě. Mohl byste mi prosím  více upřesnit zadávání nuceného větrání do programu?

< 1 .. 43 44 45 46 47 Stránka 48 49 50 51 52 53 .. 57 >