zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Zadali jsme tepelné čerpadlo pomocí výkonové křivky. Do protokolu k PENB se však tiskne tiskne do tabulky G sezónní faktor SCOP, který podle všeho výpočet nijak neovlivňuje.

SCOP ale ovlivňuje v tabulce uvedenou účinnost distribuce a akumulace tepla. Když jsme třeba zadali SCOP=2, tak se v tabulce G objevila účinnost 215 %:

Tabulka G v PENB
Tabulka G v PENB

Prosíme o komentář.

Účinnost distribuce a akumulace chladu v PENB

Kategorie » téma: Energie » 09 Výstupní data

12.03.2023 16.21 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 4729x

Otázka:

Nerozumím, proč se do tabulky G v PENB tiskne jiná účinnost distribuce chladu, než je ta, kterou jsem zadal.

Zadáno bylo 90 %, do tabulky G se ale vytiskne 77,7 %.

Otázka:

Dnes nám telefonovali ze strany SEI. Jedná se o velikost baterie, která je dle projektu 14,2 kWh. 

V Energii 2023 ale tato hodnota nelze zadat napřímo, zadávají se kapacity v Ah a jmenovité napětí ve V. Program z toho pak kapacitu v kWh vypočítá sám. Jak to prosím funguje?

Zajímá mne to proto, že v PENB je pro zadanou baterii uvedeno 960 kWh. Jakým způsobem tedy mohu zadat akumulaci 14,2 kWh? Případně tato hodnota udává něco jiného? Jak to na SEI vysvětlit?

Otázka:

Není mi jasné, jak určujete činitel závislosti na denním světle F_D a roční (měsíční, denní) dobu provozu systému osvětlení s denním světlem t_N.

Obdobně mi není jasné, jak u obytné zóny v případě, kdy o energetické náročnosti osvětlení vnitřního prostoru budovy rozhoduje uživatel, tedy F_D = F_D,R = 0,8, určíte hodiny, kdy systém osvětlení je v provozu. 

Po delším čase se vracíme k našemu retro občasníku. Tentokrát v něm připomínáme, proč nemá moc smysl vyvozovat u hodinového kroku výpočtu závěry z tabulky E v protokolu k energetickému průkazu.

Inspirací byl následující dotaz:


Podle tabulky a grafů v části E v PENB není ve výpočtu uvažováno s tepelnými zisky (solární, vnitřní od osob), i když jsou ve vytvořeném profilu pro dílnu zadány.

Ve výsledném PENBu jsou zisky nulové. Proč tomu tak je?

< 1 2 Stránka 3 4 5 6 7 8 .. 44 >