zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Výpočet energetické náročnosti s hodinovým krokem a zohledněním konkrétních zadaných skladeb a všech jejich vrstev (dále přesný výpočet) poskytuje sice obecně vzato přesnější výsledky než zjednodušený výpočet s 5-uzlovými modely neprůsvitných konstrukcí, ale má bohužel také několik nevýhod. Kromě delšího času výpočtu jde i o občasné problémy s numerickou stabilitou.

Pro zajištění numerické stability řešení soustavy rovnic při nestacionárním výpočtu se obvykle zkracuje výpočetní krok, k čemuž jsme zatím nepřistoupili, protože by to mohlo několikrát prodloužit již tak dlouhý výpočet. V programu je místo toho zabudována kontrola průběžných výsledků, která při evidentní odchylce od reálných teplot výpočet ukončí a upozorní uživatele, že by měl použít pro výpočet raději 5-uzlový model, který je podle našich dosavadních zkušeností z hlediska numerické stability bezproblémový.

V posledních dnech jsme ale bohužel zjistili, že zmíněná kontrola nemusí být vždy dostatečná. Budeme ji tedy dále upravovat a testovat. Než bude připraven update programu, doporučujeme dodržovat následující postup výpočtu:

Otázka:

Zpracoval jsem PENB na prodejnu potravin, kde je pro ohřev TUV použito odpadní teplo z chlazení. Po zadání, že se toto teplo bude užívat na ohřev TUV ve všech zónách, se mi v PENBu ukáže jen v části G u přípravy teplé vody, ale neukáže se mi to v části B CELKOVÁ DODANÁ ENERGIE.

Ze SEI chtějí, aby se to propsalo v části B, ať je patrné že se využívá odpadní teplo a z jakého procenta se využívá pro TUV.

Otázka:

Četla jsem zprávu na blogu ohledně nového ENEXu a NZÚ, že se budou nahrávat do xml i konstrukce.

Prosím jak postupovat, když doposavad jsem si skladby konstrukcí zpracovávala v Protechu a do ENERGIE přenášela pouze součinitele prostupu tepla U a do ENEXu vkládala do příloh TOB z Protechu. Bude toto možno i nadále a nebo mám smůlu a musím se naučit konstrukce v ENERGII?

Po čase se vracíme k dalšímu problému, který jsme na našem blogu už diskutovali. Tentokrát byl inspirací pro článek dotaz:

Při zpracování PENB pro RD (budova je v původním stavu, konstrukce nejsou zatepleny, otvorové výplně nejsou vyměněny a zdrojem tepla pro vytápění jsou volně stojící kamna na dřevo) vychází dodaná energie na vytápění i v letních měsících (červen, červenec, srpen), tedy mimo topnou sezónu.

Dle protokolu je délka topné sezóny 365 dní. Profil užívání je RD bytová zóna, tedy ani tady moc parametrů ovlivnit nedokáži. Bohužel se mi nepodařilo přijít na to, proč to takto vychází.

Mohla bych se zeptat, čím je to způsobeno?

Otázka:

Při zadání prostoru mrazírny byla určena převažující návrhová vnitřní teplota pro určení požadavku na součinitel prostupu tepla správně ve výši 20 C (aby nedošlo k přepočtu součinitelů prostupu tepla dle ČSN 14 8102), a průměrná vnitřní teplota pro režim vytápění a chlazení -22 C.

Ve vygenerovaném PENB se u těchto prostor v části výpočtové zóny objevuje návrhová vnitřní teplota ve výši 20 C.

Je to správně?

< 1 2 3 Stránka 4 5 6 7 8 9 .. 19 >