zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

ZOOM: Modelování vytápěného schodiště do suterénu

V dalším detailním návodu se podíváme na to, jakým způsobem lze při výpočtu energetické náročnosti budovy zohlednit situaci, kdy do nevytápěného suterénu vede schodiště, které není nijak stavebně odděleno od vytápěného 1. NP. Inspirací byl následující dotaz:


V Energii zadávám strop nad suterénem, kde mám vnitřní schodiště z 1NP do 1PP. Má se zadávat v záložce "podlahy a suterén" jen R stropu suterénu nebo průměrný R (strop suterénu, stěny k vnitřnímu schodišti do suterénu, atd.) a nebo to zadávat v záložce "nevytápěné prostory"?

Otázka:

Kontroloval jsem si několikrát vypočtené teploty v nevytápěných prostorech a zdají se mi strašně nízké. Třeba v garáži klidně vychází -8 C, což se reálně nikdy nestane. Čím to je?

Otázka:

BD rozdělujeme na 2 zóny: z20-byty a z10 chodby, schodiště (často nepřímo vytápěná z BJ).

Co zadávat ve zdroji tepla? Do teď jsme zadávali stejný zdroj vytápění, což nám bylo vytýkáno.

V případě zadávání těchto prostor jako nevytápěných prostorů v dotačním programu, muselo by se navrhovat nesmyslné zateplení vnitřních k-cí. Kdybychom zase zadávali vše do jednéí zóny z20 s BJ, v mnoha případech bychom výsledek výrazně zhoršili.

ZOOM: Modelování dvou navazujících nevytápěných prostorů

V dalším detailním návodu se podíváme na to, jakým způsobem lze při výpočtu energetické náročnosti budovy zohlednit celkem časté dispoziční uspořádání bytových domů v ČR s nevytápěným suterénem a s byty kolem nevytápěného schodišťového prostoru. Inspirací byl následující dotaz:


Stále se setkávám při řešení PENBu BD se stejnou konfigurací: BD má byty v nadzemních podlažích včetně 1.NP , průběžné schodiště ze suterénu až do posledního nadzemního podlaží a suterén přes celý půdorys objektu.

Byty modeluji jako jednu vytápěnou zónu, schodiště jako nevytápěný prostor (začínající na rozhraní stropu mezi suterénem a 1.NP a končící v posledním nadzemním podlaží) a suterén jako částečně či zcela nevytápěný suterén na formuláři pro konstrukce se zeminou.

Zajímalo by mě jak nejlépe namodelovat rozhraní v 1.NP mezi schodištěm a suterénem (byty a suterénem).

Otázka:

Pokud zadávám ve formuláři Podlahy a suterén částečně vytápěný suterén, zadávám tam plochu podlahy vytápěného a nevytápěného suterénu. Plochy se musejí zadat již skutečné, nebo si program sám odečte plochu vytápěné suteréru od nevytápěného?

< 1 2 3 Stránka 4 5 6 7 8 9 .. 26 >