zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Kontroloval jsem si několikrát vypočtené teploty v nevytápěných prostorech a zdají se mi strašně nízké. Třeba v garáži klidně vychází -8 C, což se reálně nikdy nestane. Čím to je?

Otázka:

BD rozdělujeme na 2 zóny: z20-byty a z10 chodby, schodiště (často nepřímo vytápěná z BJ).

Co zadávat ve zdroji tepla? Do teď jsme zadávali stejný zdroj vytápění, což nám bylo vytýkáno.

V případě zadávání těchto prostor jako nevytápěných prostorů v dotačním programu, muselo by se navrhovat nesmyslné zateplení vnitřních k-cí. Kdybychom zase zadávali vše do jednéí zóny z20 s BJ, v mnoha případech bychom výsledek výrazně zhoršili.

ZOOM: Modelování dvou navazujících nevytápěných prostorů

V dalším detailním návodu se podíváme na to, jakým způsobem lze při výpočtu energetické náročnosti budovy zohlednit celkem časté dispoziční uspořádání bytových domů v ČR s nevytápěným suterénem a s byty kolem nevytápěného schodišťového prostoru. Inspirací byl následující dotaz:


Stále se setkávám při řešení PENBu BD se stejnou konfigurací: BD má byty v nadzemních podlažích včetně 1.NP , průběžné schodiště ze suterénu až do posledního nadzemního podlaží a suterén přes celý půdorys objektu.

Byty modeluji jako jednu vytápěnou zónu, schodiště jako nevytápěný prostor (začínající na rozhraní stropu mezi suterénem a 1.NP a končící v posledním nadzemním podlaží) a suterén jako částečně či zcela nevytápěný suterén na formuláři pro konstrukce se zeminou.

Zajímalo by mě jak nejlépe namodelovat rozhraní v 1.NP mezi schodištěm a suterénem (byty a suterénem).

Otázka:

Pokud zadávám ve formuláři Podlahy a suterén částečně vytápěný suterén, zadávám tam plochu podlahy vytápěného a nevytápěného suterénu. Plochy se musejí zadat již skutečné, nebo si program sám odečte plochu vytápěné suteréru od nevytápěného?

ZOOM: Katalog konstrukcí v zadávání

V dalším detailním návodu se podíváme na to, jakým nejvhodnějším způsobem lze při zadávání obalových konstrukcí do programu Energie využít katalog konstrukcí v případě, když jsou známy skladby konstrukcí a nikoli přímo jejich součinitele prostupu tepla.

< 1 2 3 Stránka 4 5 6 7 8 9 .. 26 >