zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

075837-3d-glossy-blue-orb-icon-business-magnifying-glass-psZOOM: Zpětné získávání tepla z odpadní vody

V detailním návodu se tentokrát podíváme na to, jak zadat zatím méně časté zpětné získávání tepla z opadní vody. Inspirací byl následující dotaz:


Potřebujeme zadat zpětné získávání tepla z odpadní vody. Známe zhruba roční množství tohoto ZZT (cca 186 GJ), ale nevíme, jak tuto hodnotu zohlednit ve výpočtu.

Lze pro tento účel použít veličinu "Zpětně získané teplo z jiných zdrojů než VZT" ?

Zadání volného chlazení (free cooling)

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

14.11.2014 00.36 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 6 komentářů | Přečteno: 20829x

Otázka:

Rád bych se zeptal na možnost zadání volného chlazení (freecooling) do programu Energie. Aktuálně k problému přistupuji tak, že zvolím druhý zdroj chladu s patřičným pokrytím potřeby chladu a jemu přiřadím chladící faktor EER o hodnotě např. 1000000.

Je takovýto postup korektní (s ohledem na případná vnitřní omezení programu)?

Otázka:

Rád bych si potvrdil, že chápu dobře výpočet dodané energie na chlazení. Při použití TČ na vytápění je energie okolního prostředí započítána do dodané energie. V reverzním chodu TČ na chlazení pak ne.

Je to bráno tak, že se nejedná o energii "dodanou do budovy" (ale odebranou) a přístup k chlazení je tedy odlišný (zvýšením EER mohu zlepšit zatřídění na dodané energie, ale zvýšením COP ne)?

Otázka:

Rád bych se zeptal na správné zadání akumulační nádoby v programu Energie 2014, v kterém se tyto hodnoty mohou zadávat na dvou místech.

V našem případě máme akumulační zásobník (např. 1000 ltr.) pro vytápění s vestavěným průtočným ohřevem teplé vody (nerezové trubky o objemu 35 l umístěné v zásobníku pro vytápění).

Je správné zadat hodnotu 1000 ltr. v kartě „Zdroje tepla“ – „Akum. nádrž“ a na kartě „Příprava teplé vody“ v části „Zásobník a rozvody“ uvést 35 ltr. s měrnou tepelnou ztrátou stejnou jako akum. zás. (zde však výrazné měrné tepelné ztráty zásobníku nevidím – spíše bych volil 0)?

Nebo by bylo přesnější zadat akum. zás. o objemu 1000 ltr. pouze na jednom místě – ve zdroji tepla?

Doplňuji, že není použita žádná cirkulace teplé vody, vše funguje pouze jako průtočný ohřev. V letním období se pak kvůli ohřevu teplé vody ohřívá jen horní cca 1/3 zásobníku.

Akumulační nádrž a dva zdroje tepla

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

04.11.2014 18.36 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 16858x

Otázka:

Pokud mám RD, kde bude teplovzdušný krb a např. kotel na biomasu s akumulační nádrží, tak mám trochu problém se zadáním.

Když zadám v záložce Zdroje tepla akumulační nádrž u zdroje 1 (kotel), tak pro ten krb, což je v mém případě druhý zdroj, už akumulaci nezruším, respektive pokud to udělám, tak zmizí i u zdroje 2. Napadlo mne, jestli to pak nezadat na záložce zdroje jako vytápění vzduchotechnikou, ale pak jsi nejsem jist zadáváním parametrů jako účinnost sdílení, průměrná teplota vzduchu.

Ale i tak si nejsem jistý, jak se ten zadaný akumulační zásobník projeví do výpočtu.

< 1 .. 22 23 24 25 26 Stránka 27 28 29 30 31 32 .. 57 >