zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Důsledky volby mezi centrální a lokální úpravou vlhkosti

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

01.04.2023 00.11 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 11225x

Otázka:

Hodnotím budovu s vlhčením vnitřního vzduchu. Požadovaná je minimální úroveň 30 % - a to trvale. V jedné ze zón mi ale vychází vlhkost vzduchu nižší - klesá až pod 20 %.

Prosím o kontrolu, kde je problém?

Otázka:

Hodnotíme novou skladovací halu s administrativní částí a vychází nám třída dodané energie na vytápění G. Příčinu jsme identifikovali v tom, že se velmi výrazně liší spotřeba na osvětlení hodnocené a referenční budovy. S tím samozřejmě souvisí vnitřní zisky od osvětlení, které stlačí potřebu tepla referenční budovy na minimum, zatímco v hodnocené budově ne.

Už ale nejsme schopni dohledat do důsledků to, jestli je to takto jen specifikum hal, nebo tam je nějaká chyba.

O tomto obecném problému provázanosti vytápění a osvětlení víme, občas nám novostavba haly na dodané en. pro vyt. vyšla do kategorie D, s tím jsme se smířili, ale kategorie G už není v pořádku.

Otázka:

Počítám velkou a celkem složitou budovu (jde o halový objekt se dvěma křídly, s prodejnami a restaurací). Z bilance ztrát energie na vytápění (tabulke E v PENB) vidím, že 38,8 % všech ztrát jsou netěsnosti (!).

Možná za tím je systém větrání, kdy se hlavní prodejny větrají přetlakem, vzduch pak částečně prochází přes sklady a denní místnosti a odsáván je ze záchodů. Jelikož tak vzduch proudí přes hranice zón, zadal jsem výměny vzduchu mezi zónami podle vaší předchozí rady.

Je možné, že jsou ztráty netěsnostmi v nové, relativně těsné budově tak významné?

Otázka:

Hodnotím případ, kdy se větrací vzduch nuceně přivádí do jedné zóny a odsává se ze sousední (celková bilance objektu je vyrovnaná, centrální VZT jednotka funguje jako rovnotlaká). První zóna je tedy větrána přetlakově a druhá podtlakově a vzduch proudí mřížkami mezi zónami.

Když zadám do provozních podmínek zón jmenovité průtoky vzduchu podle projektu VZT (tzn. v jedné jen přívod a v druhé jen odtah), nejsem si jist, že dostávám správné výsledky. Zdá se mi, že v podtlakově větrané zóně se úhrada větracího vzduchu bere infiltrací (tzn. bez rekuperace tepla).

Nebylo by pak správnější zadávat zóny větrané jako rovnotlaké? Nebo jak tento případ správně zadat?

RETRO: Smluvní profil pro kuchyně a jeho dopady

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

11.03.2023 13.02 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 5136x

V dalším čísle našeho RETRO občasníku se vracíme k zřejmě docela častému problému s hodnocením vzduchem chlazených kuchyní v občanských budovách při použití smluvního profilu užívání - soudě alespoň podle frekvence dotazů v posledním měsíci.

Inspirací byl následující dotaz:


Počítám kuchyni a jídelnu zdrav. areálu.

1) U zóny kuchyně nejsem schopen vložit hodnotu větracího vzduchu. Zona má 6600 m3. Při vložení skutečné hodnoty u doplňujících parametrů zony VZT 33 000 m3/h program napíše hlášku, že hodnota je nižší, než má být a dosadí tam sám cca 137 000 m3/h. Hledal jsem v programu, kde to opravit, nevím, nenašel jsem. Kromě toho hlásí, že jsem mimo meze 0; 100000 m3/h. Ale pro jakékoli zadané hodnoty pod 137 000 se hlásí červený vykřičník na kartě.

2) Po provedení výpočtu se po dokončení v okně zobrazí: Zadaná teplota vzduchu přiváděného systémem pro chlazení vzduchem je příliš vysoká. Co s tím, co je špatně zadáno?

< 1 2 3 Stránka 4 5 6 7 8 9 .. 57 >