zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Zpracoval jsem PENB na prodejnu potravin, kde je pro ohřev TUV použito odpadní teplo z chlazení. Po zadání, že se toto teplo bude užívat na ohřev TUV ve všech zónách, se mi v PENBu ukáže jen v části G u přípravy teplé vody, ale neukáže se mi to v části B CELKOVÁ DODANÁ ENERGIE.

Ze SEI chtějí, aby se to propsalo v části B, ať je patrné že se využívá odpadní teplo a z jakého procenta se využívá pro TUV.

Po čase se vracíme k dalšímu problému, který jsme na našem blogu už diskutovali. Tentokrát byl inspirací pro článek dotaz:

Při zpracování PENB pro RD (budova je v původním stavu, konstrukce nejsou zatepleny, otvorové výplně nejsou vyměněny a zdrojem tepla pro vytápění jsou volně stojící kamna na dřevo) vychází dodaná energie na vytápění i v letních měsících (červen, červenec, srpen), tedy mimo topnou sezónu.

Dle protokolu je délka topné sezóny 365 dní. Profil užívání je RD bytová zóna, tedy ani tady moc parametrů ovlivnit nedokáži. Bohužel se mi nepodařilo přijít na to, proč to takto vychází.

Mohla bych se zeptat, čím je to způsobeno?

Otázka:

Při zadání prostoru mrazírny byla určena převažující návrhová vnitřní teplota pro určení požadavku na součinitel prostupu tepla správně ve výši 20 C (aby nedošlo k přepočtu součinitelů prostupu tepla dle ČSN 14 8102), a průměrná vnitřní teplota pro režim vytápění a chlazení -22 C.

Ve vygenerovaném PENB se u těchto prostor v části výpočtové zóny objevuje návrhová vnitřní teplota ve výši 20 C.

Je to správně?

Otázka:

Měl bych na vás dotaz ohledně energetické náročnosti v Energii 2020. Momentálně používám verzi 2020.7 a jde mi konkrétně o bilanci větrání.

Řeším nebytový objekt jako novostavbu s přirozeným větráním se zadáním dle profilu dle ČSN a zarazilo mě, že tepelný tok větráním hodnocené budovy (267,356 W/K) vychází značně rozdílně než tepelný tok větráním referenční budovy (194,714 W/K).

Neměl by v případě přirozeného větrání vycházet tepelný tok pro hodnocenou a referenční budovu totožný?

Jaké soubory nahrávat do ENEXu?

Kategorie » téma: Energie » 09 Výstupní data

08.12.2020 12.20 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 56557x

Otázka:

Měl bych dotaz ke vkládání informací do ENEX:
V Energii je v menu Soubor funkce "Exportovat do formátu ZIP". Když si takto vygenerovaný ZIP soubor otevřu, obsahuje 23 souborů, vč. PENB, obrázku pro PENB i XML pro ENEX.
Z ENEX-MPO jsem 12.11.2020 obdržel mail s popisem častých chyb při vkládání informací do ENEX a popisem jak správně postupovat, ve kterém je mj. uvedeno:
...
V praxi to znamená následující:
1. Soubor s příponou xml je určen k nahrání dat do tabulky evidence – vztahuje se tedy k povinnosti vložit do evidence průkaz energetické náročnosti, neobsahuje vstupní data.
2. Soubor nebo soubory vstupních dat otevíratelných ve zpracovatelském programu jsou:
•pro program DekSoft ...
•pro program Energie jde o celý adresář (13 souborů) projektu; do ENEXu se vloží buď všech 13 souborů nebo zkomprimovaný adresář obsahující tyto soubory

ENEX tedy vyžaduje 13 souborů, Energie dodává 23 souborů. Předpokládám, ty soubory "navíc" jsou všechny s příponou OUT, PDF, JPG a XML. A asi i ENX.
Bylo by proto možné do menu Soubor přidat funkci "Exportovat do formátu ZIP pro ENEX", která by zazipovala jen ty opravdu nutné soubory?

< 1 2 3 4 5 Stránka 6 7 8 9 10 11 .. 42 >