řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Řešíme PENB pro zimní stadion. Celý objekt jsme rozdělili do několika zón: hala 5°C, prostory pod tribunami 20°C, administrativa 20°C, fitness a schodiště 15°C.

Konstrukce objektu nejsou zatepleny, obvodové zdivo prostor mimo halu je cihelné a průměrný součinitel prostupu tepla částí budovy mimo halu vychází Uem=0,79W/m2.K, což vede ke klas.třídě G.

Hala není přímo vytápěna, naopak je tam velká spotřeba energie na chlazení ledové plochy, proto ji uvažujeme jako zónu. Dle správců je tam v zimních měsících teplota okolo 5°C (nepřímo z obklopujících zón).

Když takto zadáme generovat PENB, energetická třída celého komplexu vyjde v A, i celkový součinitel prostupu tepla vyjde A, protože největší objem komplexu zabírá hala s 5°C a Uem se podle toho přepočítá.

Mohl byste nám poradit, jak správně halu zimního stadionu zadat, aby celkový součinitel prostupu tepla nebyl zkreslován?

Otázka:

V Energii 2015 není s odkazem na nedefinování postupu výpočtu v metodickém pokynu pro NZÚ 2015 u nápovědy pro intezitu větrání uvedena její hodnota použitelná pro RD. Je zde uvedena hodnota pro NZÚ 2014 (0,3 1/h).

Zajímalo by mne, zda mohu použít následující postup: spočítat výměnu vzduchu dle spárové průvzdušnosti oken a v případě, že je větší než těch 0,3 1/h, tak ji použít. V opačném případě počítat s hodnotou 0,3 1/h.

Je tento postup (větší z hodnot vycházející buď ze spárové průvzdušnosti nebo z minimální hygienické výměny vzduchu 0,3 1/h) v souladu s platnou legislativou a normami?

Tepelná vodivost pro rám plastového okna

Kategorie » téma: Area

14.04.2015 15.31 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 18326x

Otázka:

Jaký materiál mám přiřadit rámu okna (plastové-komorové) v programu AREA?

Otázka:

Hodnotíme dům v pasivním standardu s fotovoltaickou elektrárnou v ostrovním režimu. Vyrobená elektřina by se měla použít pro vytápění (elektrické rohože), ale už ne pro chlazení (klimatizační jednotka). Program Energie nás ale nepustí k výpočtu s ostrovní fotovoltaikou a dvěma zdroji vytápění na elektřinu.

1) Jakým způsobem zadávat dva zdroje vytápění a chlazení na elektřinu + ostrovní fotovoltaiku?

2) Jak můžeme v programu zhodnotit využití vyrobené elektřiny? Program umožňuje při ostrovní fotovoltaice využití elektřiny ze 100%. Je to reálné? Jde využití procentuálně ponížit?

3) Vyhláška mluví o započítání využité vyrobené elektřiny do primární energie maximálně jednonásobkem „spotřeby elektřiny domem“, což si každý vykládáme jinak.

Otázka:

V programu Energie zpracováváme PENB a potřebujeme správně stanovit požadavek normy na součinitel prostupu tepla prosklené střechy obchodního domu.

Jedná se o několik prosklených ploch navržených z hliníkového fasádního systému uloženého na podpůrné ocelové konstrukci. Sklon zasklení je 10-30°. Zatím jsme plochy zařadili jako "šikmá výplň otvoru se sklonem do 45°z vytápěného prostoru do venkovního prostředí". Po technické stránce se ale jedná spíše o lehký obvodový plášť, v normě však není zmínka o případném sklonu této konstrukce - tedy pro použití ve střeše.

Prosím o Váš názor, jaký způsob hodnocení je správný.

< Stránka 1 2 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10